O aronii - historia, właściwości i uprawa

Informacje ogólne, uprawa i sadzenie

Aronia (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) – to czarnoowocowy gatunek krzewu pochodzący z Ameryki Północnej, gdzie występuje jako gatunek dziko-rosnący. W chwili obecnej rozpoznawanych jest kilkanaście odmian aronii. Jedną z nich jest Galicjanka wyselekcjonowana w Polsce. Oprócz aronii czarnej występuje również dwa inne gatunki: aronia czerwona i śliwolistna.

Więcej...

Historia i pochodzenie aronii

Aronia pochodzi z wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Jej ojczyzną jest terytorium Kanady i USA. Występuje tam jako rodzina dziko-rosnąca o oryginalnej nazwie „chokeberry” czyli cierpka jagoda. Z tego też względu nie jest tam popularna i w naturalnych warunkach jest dzikorosnącym krzewem.

Więcej...

Właściwości i zastosowanie aronii

Aronia jest niezwykłą rośliną, która potrafi ze swego środowiska wybierać tylko te substancje, których potrzebuje dla swojego rozwoju pomijając przy tym związki obce, zarazem niekorzystne dla człowieka. Nie absorbuje zanieczyszczeń przemysłowych ani komunikacyjnych.

Więcej...

Przydatne linki

Wikipedia Ekogwarancja Ministerstwo Rolnictwa Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Agencja Rynku Rolnego ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Krajowa Rada Izb Rolniczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy

Kontakt

Informacje: +48.516 200 199 - najlepiej po godz. 16:00.

Informacja krajowa i zagraniczna - kontakt, pomoc, inne języki (preferowany angielski).