O aronii - historia, właściwości i uprawa
Informacje ogólne, uprawa i sadzenie
Aronia (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott) – to czarnoowocowy gatunek krzewu pochodzący z Ameryki Północnej, gdzie występuje jako gatunek dziko-rosnący. W chwili obecnej rozpoznawanych jest kilkanaście odmian aronii. Jedną z nich jest Galicjanka wyselekcjonowana w Polsce. Oprócz aronii czarnej występuje również dwa inne gatunki: aronia czerwona i śliwolistna.
Historia i pochodzenie aronii
Aronia pochodzi z wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Jej ojczyzną jest terytorium Kanady i USA. Występuje tam jako rodzina dziko-rosnąca o oryginalnej nazwie „chokeberry” czyli cierpka jagoda. Z tego też względu nie jest tam popularna i w naturalnych warunkach jest dzikorosnącym krzewem.
Właściwości i zastosowanie aronii
Aronia jest niezwykłą rośliną, która potrafi ze swego środowiska wybierać tylko te substancje, których potrzebuje dla swojego rozwoju pomijając przy tym związki obce, zarazem niekorzystne dla człowieka. Nie absorbuje zanieczyszczeń przemysłowych ani komunikacyjnych.