Właściwości i zastosowanie aronii

Aronia jest niezwykłą rośliną, która potrafi ze swego środowiska wybierać tylko te substancje, których potrzebuje dla swojego rozwoju pomijając przy tym związki obce, zarazem niekorzystne dla człowieka. Nie absorbuje zanieczyszczeń przemysłowych ani komunikacyjnych.

Owoce aronii posiadają niezwykłe właściwości i skład. Bogate są w antocyjany, które oczyszczają organizm ze szkodliwych wolnych rodników. Wolne rodniki obniżają odporność człowieka i są jednym z czynników powodujących wiele schorzeń m.in. choroby nowotworowe, czy też przeziębienie. Zawarte w aronii substancje czynne neutralizują negatywny wpływ promieniowania radioaktywnego oraz wiążą metale ciężkie w organizmie co ułatwia ich wydalanie.

Ponadto aronia ma działanie silnie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwkrwotoczne oraz wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych.

Polscy naukowcy po dwóch latach badań udowodnili, że sok z owoców aronii pozwala zmniejszyć nadciśnienie tętnicze. Produkty na bazie aronii regulują ciśnienie, pracę układu krążenia a także obniżają stan zapalny drobnych naczyń krwionośnych.

W związku z powyższym produkty z aronii można stosować w profilaktyce i leczeniu:

  • nadciśnienia tętniczego krwi,
  • arteriosklerozy,
  • kataru żołądka,
  • żylaków,
  • miażdżycy,
  • choroby układu krążenia,
  • tarczycy,
  • zaburzeń wzroku,
  • chorób nowotworowych (wiąże rakotwórcze pierwiastki radioaktywne).

Owoce aronii to bogactwo wartości odżywczych i leczniczych:

  • substancje biologicznie czynne: antocyjany, flawonoidy, kwasy hydroksycynamonowe, garbniki, kwasy organiczne, łatwo przyswajalne cukry, (ogólnie duża zawartość polifenoli i antyoksydantów);
  • błonnik, pektyny - ułatwiające pracę układu pokarmowego i usuwające toksyny z organizmu;
  • wiele witamin m.in.: prowitamina A (karoten), B2, B6, B9, C, E, P, PP;
  • mikroelementy: bor, cynk, fosfor, jod, kobalt, miedź, mangan, molibden, potas, wapń, magnez, rad i żelazo;
  • naturalne antybiotyki.

Owoce aronii nawet te rosnące w pobliżu dróg publicznych są ubogie w szkodliwe dla człowieka i zwierząt metale ciężkie jak: arsen, cyna, ołów.

Dzięki powyższym właściwościom i związkom owoce aronii wykorzystywane są przez przemysł farmaceutyczny do produkcji leków np. Geriasol, Aronox i wiele innych.

Z owoców aronii można wytwarzać:

  • soki,
  • kompoty,
  • dżemy,
  • powidła,
  • galaretki,
  • marmolady,
  • wino,
  • syropy.

Ponadto aronię można stosować jako dodatek do:

  • herbaty owocowe,
  • barwienia alkoholi,
  • barwienia przetworów w przemyśle spożywczym,
  • poprawy smaku i wyglądu produktów spożywczych,
  • preparaty zwiększające odporność organizmu, środki wykrztuśne i przeciwgorączkowe,
  • do zup i mięs.

Wykorzystanie suszonych owoców:

  • dodatek przy zaparzaniu herbaty,
  • dodatek do potraw,
  • napary – zawierające aktywną witaminę P.

W internecie bez trudu można znaleźć ogromną ilość przepisów z zastosowaniem aronii.

Przydatne linki

Wikipedia Ekogwarancja Ministerstwo Rolnictwa Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Agencja Rynku Rolnego ARiMR - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Krajowa Rada Izb Rolniczych Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy

Kontakt

Informacje: +48.501 679 062 - najlepiej po godz. 16:00.

Informacja krajowa i zagraniczna - kontakt, pomoc, inne języki (preferowany angielski).